iT600 Smart Home systeemverbruik

Vloerverwarming

Hoe te gebruiken? De belangrijkste functies in de vloerverwarming zijn de lage temperatuur van het verwarmingsoppervlak en een hoge thermische inertie. De temperatuur van het verwarmingsoppervlak dient niet hoger te zijn dan 35°C. Vloerverwarming staat gelijk aan comfort, wat moeilijk te bereiken valt met radiatorverwarming.  Wandelen op een warme vloer is simpelweg aangenaam. Door de vloer te verwarmen, verdampt het water sneller, wat essentieel is voor badkamers, keukens en portalen. Voor velen is het grootste voordeel van vloerverwarming de onzichtbaarheid in het huis en doeltreffendheid voor het verwarmen van grote/ open ruimtes of kamers.

2015-12::1449741732-home1.jpg

Radiatorverwarming

Radiatorverwarming of traditionele verwarming geeft ons de mogelijkheid om de temperatuur in een kamer snel te laten stijgen. De door de radiator verwarmde lucht heeft maar een paar minuten nodig om warmer te worden. Wanneer de hoge temperatuur in de kamer niet meer nodig is, kunnen we de radiatorklep sluiten en verminderen, en zo energie besparen. Wanneer we de temperatuur snel willen aanpassen, zijn radiators het meest geschikt, bij voorkeur met een lage waterinhoud. Ze zijn aanbevolen in slaapkamers waar snelle temperatuurwijzigingen doorgaans vereist zijn voor het slapen gaan. Het vloerverwarmingssysteem is niet het beste systeem voor kamers die slechts sporadisch gebruikt worden, zoals gastenkamers en kamers met veel meubilair op het vloeroppervlak. Een radiator in de badkamer wordt aangeraden (ook al wordt het gebruik van vloerverwarming hier aangeraden) omdat een radiator een goede plaats is om handdoeken op te drogen.

2016-02::1455881475-type2.jpg

Vloerverwarming & radiators

Als u van plan bent om een vloerverwarmingssysteem te combineren met radiators, dient u rekening te houden met de specifieke kenmerken van elk systeem. De temperatuur van een verwarmingsfunctie in het vloerverwarmingssysteem is lager dan in het radiatorsysteem (schommelt doorgaans rond 35°C) terwijl water in radiators zelfs kan oplopen tot 80°C; de temperatuur van de vloer in de kamers dient niet hoger te zijn dan 29°C en 35°C in de badkamers. Vergeet niet dat beide systeem verschillend functioneren. Vloerverwarming heeft een hoge thermische inertie wat betekent dat het langer duurt om de vloer te verwarmen dan de radiators. De radiators aan de andere kant koelen niet lang nadat ze werden uitgeschakeld af, en de vloerverwarming blijft minstens een aantal uur warm. Investeerders en installateurs kiezen doorgaans voor vloerverwarming op de benedenverdieping en voor radiators op de hogere verdiepingen. Het hangt allemaal af van de bruikbare vloerruimte (keuken, eetkamer, badkamer) zich op de benedenverdieping bevindt en de slaapkamers op de eerste verdieping. Radiators zijn aanbevolen voor kleinere kamers die niet echt gebruikt worden tijdens de dag. Een combinatiesysteem is ook beter voor gebouwen met een complexe architecturale structuur - zoals grote balkonvensters of glazen terrassen die meer hitteverlies veroorzaken.

2015-12::1449741733-home3.jpg